Omgeving

De gemeente Olst  ligt aan de IJssel tussen Zwolle en Deventer. In Olst zijn een aantal eetgelegenheden aanwezig. Het dorp heeft goede trein-en busverbindingen met Zwolle en Deventer. De Rijksstraatweg over de dijk is de verbindingsweg naar Deventer en Zwolle. Met de pont kunt u naar de overkant van de IJssel richting Welsum en de Veluwe. In de zomermaanden kunt u ook gebruik maken van het kozakkenveer op Fortmond.

Olst heeft een zeer afwisselend landschap met fraaie uiterwaarden ,mooie natuurgebieden met kastelen en landgoederen.

Daarnaast zijn vanuit ’t Hoekske vele wandel en fietsroutes aanwezig. Een prachtig vertrekpunt richting Fortmond of de IJssellinie.

Infocentrum IJssel Den Nul: ‘Waar natuur en cultuur samen stromen’

In het Infocentrum IJssel Den Nul stromen informatie over natuur, water en cultuurhistorie bijeen. Het centrum, aan de Rijksstraatweg 109, is natuurlijk gelegen op een fantastische locatie langs de IJssel aan de rand van de Duursche Waarden. De tuin van het Infocentrum met boomgaard , waterspeelplaats en trekpontje sluiten aan op de wandelroutes in de waterrijke omgeving van de uitwaarden langs de IJssel. In het centrum is een vaste expositie over waterhuishouding, cultuurgeschiedenis en flora en fauna langs de IJssel.

Naast een individueel bezoek aan het centrum, dat dagelijks geopend is van 10.00 uur tot 17.00 uur, kunt u ook vooraf verschillende arrangementen boeken, zoals een wandeling met de boswachter of een leuke kinderactiviteit. Meer informatie: www.infocentrumijssel.nl

 

Landgoed De Haere

Het landgoed kent een rijke geschiedenis, al in 1329 wordt de Haere voor het eerst genoemd als “Hof ter Hare”. In de loop der tijd onderging het huis verschillende verbouwingen. De Haere heeft de uitstraling van een statige havezate, gelegen in een gracht als centrum van het omliggende park en het landgoed. Het landgoed heeft mooie bijgebouwen zoals het portierswoning, het theekoepeltje en de voormalige stallen met koetshuis en dienstwoning. Stichting IJssellandschap is eigenaar van De Haere en heeft de havezate in 1999 geheel gerestaureerd en op de bovenverdieping haar hoofdkantoor gevestigd www.ijssellandschap.nl.

 

De IJssellinie

Een verdedigingslinie in NAVO-verband tegen de Russen uit de Koude Oorlog. Men wilde grote delen aan weerszijden van de IJssel onder water zetten om de vijand te vertragen.Tot 1990 een zeer groot geheim. In het bos op het landgoed “De Haere” vindt u het noodhospitaal, gedeeltelijk ingegraven. De ziekenzaal biedt plaats aan 36 personen. De hospitaalbunker is gebouwd in 1955 door de Amsterdamse Aannemingsmaatschappij en heeft 190.336 gulden gekost. De commandobunker. Voor die tijd bomvrij gebouwd (1953), met muren van 120 cm dik. Vanuit deze commandobunker lopen er telefoonkabels, op ca 2 meter diepte, naar alle kazematten en bunkersEen verdedigingslinie in NAVO-verband tegen de Russen uit de Koude Oorlog. Men wilde grote delen aan weerszijden van de IJssel onder water zetten om de vijand te vertragen. De eerste zaterdag in de maanden maart tot en met oktober zijn de verdedigingswerken geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur.In de maanden juni , juli en augustus is er op elke woensdagavond om 19.00 uur en 20.00 uur rondleidingen.

Rondleidingen gehele jaar door op afspraak   0570-591303 of  06 51 41 72 40

 

Uitkijktoren bij Fortmond

De Duursche Waarden bij Fortmond is een prachtig natuurreservaat dat niet volledig vrij toegankelijk is. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om van de natuur in de uiterwaarden en het ooibos te genieten. Vanaf de uitkijktoren bij Fortmond is er een prachtig uitzicht over het hele gebied. Te voet het gebied verkennen kan via het laarzenpad tussen de uitkijktoren en de vogelhut. Bij Koffie- en theeschenkerij De Fortmonder kunt u op een geweldige plek genieten van een lekker kopje koffie of thee met iets lekkers; een echte aanrader na een bezoek aan het natuurgebied. De Duursche Waarden is maar een klein stukje van de prachtige natuur langs de IJssel. De rivier de IJssel ligt in een groot dal tussen de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. De rivier is inclusief alle kronkels ongeveer 125 kilometer lang. De combinatie van stromend water, de uiterwaarden, de natuurgebieden, de gezellige drukte van zowel schepen als pleziervaart maakt de IJssel een toeristische trekker van formaat. Er ligt een kettingsnoer van parels langs de IJssel: van de bunkers en kazematten van de IJssellinie tot schilderplekken en rustige plaatsen om met je voeten aan de IJssel te zitten. De stad Deventer en de idyllische plaatsen Olst en Wijhe nemen een prominente plek in langs de IJssel. Het maken van een fietstocht langs de IJssel is een intense belevenis. Reden genoeg dus om een bezoek te brengen aan de Duursche Landgoederen Fietsroute Olst-Wijhe.

 

De Sallandse gemeente Olst-Wijhe is rijk aan landgoederen vandaar dat er twee fietsroutes zijn gemaakt die langs de buitenplaatsen en landgoederen voeren van deze gemeente. Het gaat om bestaande landgoederen en landhuizen maar ook om landgoederen die verdwenen zijn en die naast hun namen ook hun sporen in het landschap hebben achtergelaten. Bij deze fietsroutes is een speciaal routeboekje verschenen met daarin de routes en alle achtergrondinformatie over de landgoederen, inclusief wandelmogelijkheden. Het Landgoederen boekje is verkrijgbaar bij VVV in Olst , Wijhe en Deventer.

 

De Olsterhof  , staat in het centrum van Olst en staat garant voor een uniek winkelervaring die U nog lang zal bijblijven.  Ook kunt U hier genieten van een heerlijk kopje koffie/thee.

 

Rustpunten in het buitengebied

In het buitengebied van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe. Een Rustpunt biedt de mogelijkheid tot een korte stop bij bewoners in het buitengebied van Salland. De locaties liggen vaak aan prachtige wandel- of fietsroutes. Bij het Rustpunt staat een tafel met twee banken, een thermoskan met koffie, thee en limonade en een blok voor uw bijdrage. Voor uw fiets treft u een fietspomp en een reparatieset aan en een tweetal oplaadpunten voor uw elektrische fiets. Op een aantal Rustpunten zijn “Sallandse Pompkasten” geplaatst met daarin streekproducten en toeristische informatie. De Rustpunten zijn duidelijk gemarkeerd door middel van een Rustpunt–bord en ze zijn geopend als er daadwerkelijk het bord “open” bij staat. Bekijk de website www.rustpunt.nu voor een overzicht van de rustpunten en diverse fietsroutes. Een ongekende gastvrijheid op het Sallandse platteland.e VVV in Olst, Wijhe en Deventer.

 

Kijk ook eens op: